Al van bij het begin vonden de Biotopers het belangrijk dat er in de groep ook plaats zou zijn voor mensen die extra omkadering kunnen gebruiken. Door het schrijnend tekort aan woonmogelijkheden voor erkende vluchtelingen beslisten we de handen in elkaar te slaan met het SOI Stedelijk Opvanginitiatief, OCMW, Fedasil, Provincie Oost-Vlaanderen, vzw Thope, en HEIM-collectief.

Wooncoop zorgt ervoor dat alles financieel haalbaar is. Deze erkende coöperatieve deelt onze visie over de nood aan betaalbare huurwoningen. Ze stapten met veel enthousiasme mee als partner mee in ons verhaal. Hun slogan: “huren bij jezelf” is ook op Biotope van toepassing. Samen zetten we een innovatief woonconcept voor een nieuwkomersgezin op poten.

Wat maatschappelijke betekenis geeft aan dit project is de wijze waarop we met overheden, middenveld en de Biotopers gedurende 4 jaar aan dit project gewerkt hebben. In 2024 brengen we een draaiboek uit om andere cohousers en leefgroepen aan te moedigen hetzelfde te doen.

En ondertussen heeft een Soedanees gezin een een warme leefomgeving gevonden bij Biotope! Hun woning ligt centraal in het gebouwencomplex, vlakbij de tuin en alle gemeenschappelijke voorzieningen.